netajanshaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Enflasyonla Mücadele Açıklamaları

Blog Image
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleye yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşmesi için köklü çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Enflasyonla Mücadele Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleye yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşmesi için köklü çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bakan Şimşek, yılın ilk ayında enflasyonun %5 olarak çıkmasının ardından, bu durumun son 4 yılın en düşük enflasyonu olduğunu ifade etti. Enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurguladı ve vatandaşların müsterih olmalarını istedi.

Enflasyonun ana hedefteki düşüşünde bir değişiklik olmadığını belirten Bakan, 2023'ün sonunda %65 olan enflasyonun, geçen yıl %44'e, bu yıl ise %24'e düşmesini öngördüklerini açıkladı. Enflasyondaki düşüşün fiyatların düşüşü olarak algılanmaması gerektiğini, fiyatların artış hızının yavaşlaması olarak okunması gerektiğini ifade etti.

Enflasyonla Mücadelede Temel Stratejiler

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede temel mallar ve gıda fiyatlarına dikkat çekti. Temel mallara bakıldığında %24, gıda enflasyonunun ise %33.6 olduğunu belirtti. Yüksek olan hizmet enflasyonunun, geçmiş enflasyon baz alındığı için gecikmeli düştüğünü ifade etti. Kira artışlarının yıllık %100'ün üzerinde olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki dönemde kararlı bir şekilde programlarını uygulayarak, bu sene enflasyonu %30'un altına çekmeyi ve gelecek sene ise tek hanelere doğru yaklaşmayı planladıklarını açıkladı. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini belirtti.

Sosyal Konut Seferberliği ve Gıda Arzı

Hayat pahalılığının Türkiye'nin en önemli ekonomik sorunlarından biri olduğunu ifade eden Bakan, kiraların bu sorunun en önemli bileşeni olduğunu belirtti. Konut arzını artırmak için ciddi bir çaba içinde olduklarını, deprem bölgesinde inşa çalışmalarının yanı sıra sosyal konut projelerine de destek verdiklerini açıkladı.

Gıda arzında yaşanan sorunlara da değinen Bakan, tarımsal üretimde iyilik olduğunu ancak tarladan nihai tüketiciye ürün giderken abartılı fiyat artışlarının yaşandığını belirtti. Aracı şirketlerin fiyatları katladığını ve bu durumun sadece lojistik meselesi olmadığını vurguladı.

Enerji Sübvansiyonları ve Kamu Harcamaları

Enerjinin enflasyondaki önemli bir bileşen olduğunu belirten Bakan, elektrikte %60, doğalgazda ise %63 sübvansiyon sağlandığını açıkladı. Bu sübvansiyonların, vatandaşın enerji maliyetlerini düşürdüğünü ifade etti. Kamu harcamalarının, bütçe açığının milli gelire oranının düşeceğini ve bunun da enflasyonu aşağı çekeceğini belirtti.

Bakan, 2024 yılında öngörülen kamu harcamasının 97 lira olarak gerçekleşeceğini ve harcama disiplininin tesis edildiğini vurguladı. Tasarruf tedbirlerinin ciddi sonuçlar verdiğini ve bu uygulamaların sürdürüleceğini ifade etti.

Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele

Kayıt dışı ekonominin Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten Bakan, vergi oranlarını artırmak yerine kayıt dışı çalışan işletmeleri kayıt altına almayı hedeflediklerini açıkladı. 2025'te kapısını çalmayacakları hiçbir mükellef olmayacağını belirtti.

Denetimlerin ölçek gözetmeksizin gerçekleştirileceğini ve bu yıl 1.2 milyon denetim uygulaması yapıldığını ifade etti. Kayıt dışılıkla mücadelede sonuç almaya başladıklarını ve bu yıl bu sayıyı katlamayı hedeflediklerini belirtti.

Sonuç ve Beklentiler

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede köklü çözümler peşinde olduklarını ve vatandaşların müsterih olmalarını istedi. Tüm bu süreçlerin zaman alacağını ancak sonuç alacaklarını ifade etti. Ekonomik programlarının çalıştığını ve bu programı uygulamaya devam edeceklerini belirtti.

Sonuç olarak, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi, sosyal konut projeleri ve kayıt dışı ekonomi ile ilgili atılan adımlar, ekonomik istikrarı sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Bakan Şimşek'in açıklamaları, bu süreçteki kararlılığı ve hedefleri net bir şekilde ortaya koymaktadır.