Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Gazi Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen Civil Ankara 2025 etkinliğinde, Türkiye'nin ulaştırma projeleri ve yatırımları hakkında bilgi verdi. Gençlerle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.
Etkinlikteki Sunum ve Açıklamalar
Bakan Uraloğlu, Gazi Üniversitesi İnşaat Topluluğu tarafından düzenlenen Civil Ankara 2025 etkinliğine katıldı. Etkinlikte öğrencilere, akademisyenlere ve sektör temsilcilerine Türkiye’nin mega projeleri ile ulaştırma ve haberleşme yatırımları hakkında bilgi verdi. Kendisi de bir inşaat mühendisi olan Uraloğlu, konuşmasına öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 67 ülkenin ve 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin ulaştırma koridorlarının kesişim noktasında olduğunu belirterek, “Dünya’da çok güzel bir coğrafyadayız.” dedi.
Orta Koridor ve Yük Taşımacılığı
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Orta Koridor’un tam ortasında yer aldığını ifade ederek, “Çin'den çıkan bir yük Londra'ya kadar Orta Koridor’dan 18 günde gidebilirken; Güney Koridor dediğimiz Süveyş Kanalı’ndan giden yük 35 günde gidiyor.” açıklamasında bulundu. Uraloğlu, bu koridorun bir parçası olan Zengezur Koridoru’nu hayata geçirmeye çalıştıklarını da belirtti.
Uraloğlu, Orta Koridor ile gelen yüklerin 3 denize ulaşabildiğini ve bu yüklerin Kapıkule'den Avrupa'ya gidebildiğini ifade etti. “Burada belli yatırımlar yaptık yapmaya da devam ediyoruz.” dedi.
Kalkınma Yolu Projesi
Kalkınma Yolu Projesi hakkında da bilgi veren Uraloğlu, projenin Uzak Doğu’dan gelen yüklerin Basra Körfezi üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması noktasında önemini vurguladı. “Ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 kilometrelik bölümü var.” diyerek, bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Uraloğlu, koridorların sanayileşmeye, üretime ve gelişmeye katkı sağladığını vurgulayarak, “Her türlü sanayileşmeye, üretime ve gelişmeye katkı sağlıyor.” dedi.
Ulaştırma Alanında Yapılan Yatırımlar
Bakan Uraloğlu, 23 yılda ulaştırma alanında Türkiye’ye yaklaşık 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ifade etti. “6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varmış 2002’de şimdi 29 bin 730 kilometre.” diyerek, yapılan yatırımları sıraladı.
Öğrencilere Türkiye’nin mega projelerini de anlatan Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. “2035, 2053, 2071 düşünen bir Türkiye var.” diyerek geleceğe yönelik hedeflerini açıkladı.
Demiryolu ve Havalimanı Gelişmeleri
Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağını 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını belirtti. “48 saatte tüm Türkiye’nin her tarafına demiryolu ile gidilebileceğini kaydetti.” dedi. Ayrıca, Ankara-İstanbul arasında yapılması planlanan süper hızlı tren hattı hakkında bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havalimanı sayısını 26’dan 58’e çıkardıklarını kaydetti. “İstanbul Havalimanı Avrupa'da ve dünyada sayılı havalimanlarından bir tanesi.” diyerek, havalimanlarının önemine dikkat çekti.
Haberleşme Sektöründeki Gelişmeler
Haberleşme sektörüne ilişkin verilere de değinen Uraloğlu, “Geniş bant internet 2002’de hiç yokmuş şimdi, 96 milyon abonemiz var.” dedi. Mobilde de önemli artışlar yaşandığını belirtti.
Türksat 6A hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Kapsama alanımızı 3 buçuk milyardan 5 milyar insana ulaştırdık.” diyerek, Türkiye’nin haberleşme alanındaki gelişmelerini aktardı.
5G Teknolojisi ve Gençlere Tavsiyeler
5G ile internet hızının 10 kat artacağını belirten Uraloğlu, “Bu sene ihalesini yapacağız 2026’da da Türkiye genelinde 5G’ye geçmiş olacağız.” dedi. Gençlere yabancı dil öğrenmenin önemini vurguladı.
Uraloğlu, sosyal medya düzenlemeleri hakkında da bilgi vererek, “16 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimi hakkında düzenleme yapılması gerekliliğini vurguladı.” diyerek, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirtti.